Tog i Spania
Spanialink Reise Spania tipps Bo i Spania Spania blogg Bilder fra Spania Spania link katalog Kontakt Spanialink Tipps en venn

Tog i Spania

Spanias svar på NSB heter RENFE, og er et statlig foretak akkurat som sin norske tog-kollega. De holder likevel god standard, og du kan med god komfort reise med tog mellom de større spanske byene.

Togreise

AVE-linjen mellom Madrid og Sevilla som gjøres unna på to og en halv time er et eksempel på hvor høy standard kommunikasjonsmidlene har kommet i Spania. De beste tog-linjene finner man mellom Madrid og resten av byene, noe som betyr at det ofte kan være litt tungvint å komme seg frem dersom man ikke har tenkt seg innom Madrid.

Les mer om Madrid

Ulike typer tog-linjer

RENFE opererer en rekke forskjellige linjer, og kan oppleves som uoversiktlig ved første øyekast. Ikke overraskende er det dyrere med raskere tog, så her kommer det helt an på behovet. Er du student på interail-tur er det kanskje ikke nødvendig å betale mange penger ekstra for å komme deg fort frem. Alle langdistansetog har spisevogn, viser filmer, og deler ut gratis hodetelefoner. Her følger en oversikt over de ulike linjene i Spania:

AVE-linjen mellom Madrid og Sevilla som gjøres unna på to og en halv time er et eksempel på hvor høy standard kommunikasjonsmidlene har kommet i Spania. De beste tog-linjene finner man mellom Madrid og resten av byene, noe som betyr at det ofte kan være litt tungvint å komme seg frem dersom man ikke har tenkt seg innom Madrid.

Les mer om Madrid

Tog-rutene i Spania :

togforbindelser i spania

Se også våre kart-sider

Typer tog i Spania :

Alta Velocidad Español (AVE): Høyhastighetstog som går i 350 km/t. Madrid-Sevilla går unna på 2,5 timer (417 km).

AVE høyhastighetstog

Euromed: Hurtigtog mellom Barcelona, Valencia og Alicante. God komfort.

Euromed krengetog

Talgo: Lang-distanse ekspress-tog, som byr på klassisk tog-opplevelse. Ta f.eks nattoget mellom mellom Paris og Madrid.

talgo tog

Alaris: Går på 3,5 timer mellom Madrid og Valencia. På førsteklasse blir du servert et varmt måltid med vin til maten og tilhørende snacks.

alaris hurtigtog

Arco: InterCity and Diurno: Langdistanse-tog, dagtog.

Estrella: Nattog.

Trenhotel: Nattog med ekstra-service, som dusj.

toghotell

Euronight: Internasjonale nattog.

spisevogn tog

Tren Regional Diesel (TRD): Langdistanse lokal-tog.

Regional Exprés: Intercity tog.

Regional: Lokaltog på landsbygda.

Cercanías: Intercity/bytog.

Satelittbilde over Atocha, sentraljernbanestasjonen i Madrid (Photo Credit: European Space Imaging)

Atocha

Bestilling

Ikke forvent et overdådig service-nivå, og forbered deg godt før reisen så du slipper å stå i kø kun for oppleve at mannen i bilettskranken bare trekker på skuldrene. På spørsmålet "Do you speak English?" vil ni av ti spanjoler svare bastant nei, så det er derfor ikke noe poeng i å spørre om dette i det hele tatt. Bruk de ordene du kan på spansk selv om du bare kan basis-ordene fra lommeguiden. Det kan være greit å skrive opp destinasjonene og datoene for reisen på en lapp, som du kan vise frem i billettluken. Du kan også skrive ned antallet biletter du ønsker og om du ønsker tur/retur eller enkelreise. "Ida" er det spanske ordet for enkeltreise og "ida y vuelta" betyr tur/retur. Husk at du får billettene billigere dersom du bestiller retur reisen med en gang.

Intercity-rutene rundt madrid (Cercanias):

Intercity (Cercanias) Madrid

En god løsning kan være å bestille billettene dine på forhånd - og dette kan du til og med gjøre på engelsk på internett, så ta en kikk på RENFE sine hjemmesider dersom du er i ferd med å planlegge en reise.

RENFE operer også internasjonale toglinjer, selv om disse både er langsomme og dyre. Det er direktetog til flere europeiske byer som Geneve, Milano, Montpellier, Paris og Zurich, og det er til og med en rute fra Madrid til Moskva (den tar 3 dager!). Er du på interrail tur må du betale rundt 40 Euro for å benytte de raske AVE og Talgo togene.

Interrail-info : http://www.interrailnet.com/

Andre tog-pakker: http://www.raileurope.com/us/index.htm

 

tog i spania
Renfe: Den statlige spanske jernbanen

 

fly barajas
Tar toget for lang tid? Sjekk sidene for flyreiser i og til Spania

kart
Se også våre sider med ulike kart over Spania


spanske tomater

Ikke bare lefseklining
! Les mer om Spanske mat-ingredienser.